خلاصه ای درباره ریچارد استالمن؛ بنیان‌گذار جنبش نرم‌افزار آزاد کیست؟

یکی از مشاهیر حوزه نرم افزار ریچارد استالمن است که به عنوان بنیان گذار جنبش نرم افزار آزاد شناخته می شود. در این مطلب می خواهیم درباره ریچارد استالمن، یک شخصیت بزرگ و تاثیرگذار صحبت کنیم.

ریچارد استالمن در سال ۱۹۵۳ در نیویورک متولد شد. مهم ترین اقدام او در زندگی کاری و حرفه ای در سال ۱۹۸۳ شروع شد که پروژه گنو را شروع کرد. ایده ریچارد استالمن یک سیستم عامل آزاد بود که مدیریت و معماری این پروژه را به عهده داشت. این نخستین گام در حوزه نرم افزار آزاد بود. در دهه ۹۰ میلادی وقت بسیاری را برای دفاع از حرکت و جنبش آزادی نرم افزار گذاشت. از مشکلات حرفه ای در جامعه کاری ریچارد استالمن می توان به دهه ۷۰ و ۸۰ میلادی که فرهنگ هکرها رو به نابودی رفت اشاره کرد. در این میان بسیاری از شرکت ها برای جلوگیری از استفاده نرم افزارها در سایر کامپیوترها از یک کد منبع استفاده کردند.

درباره ریچارد استالمن باید بگوییم که او واژه گنو/لینوکس را برای مفهومی خاص ارائه کرد. این مفهوم برای توزیع هایی که از مجموع هسته لینوکس و نرم افزارهای آزاد ایجاد شده است به کار برده می شد زیرا معنای نرم افزارهای آزاد تنها با به کار گیری لینوکس  معنای خود را از دست می دهند. استالمن معتقد بود که تفکر اختصاصی مفهومی برای به اشتباه انداختن ذهن افراد جامعه است. ریچارد استالمن که توجه ها را به اینموضوع جلب کرده بود، آگاهی زیاد و قابل توجهی را هم به جامعه منتقل می کرد.

موضوضع دیگری که استالمن درگیر آن شد مسئله تبلیغ آمازون در اوبنتو بود. در پی آن که محصولات آمازون در اوبنتو بدون اجازه قابل رویت بودند، استالمن در یک پست در سایت بنیاد نرم افزار آزاد اعلام کرد که اوبنتو دارای مسائل جاسوسی است و از فعالان این حوزه و مردم درخواست کرد استفاده از اوبنتو را متوقف کننید و همچنین در نشست های کاری استفاده از اوبنتو را پیشنهاد نکنند! البته افرادی مانند جونو بیکن به این نوشته  ریچارد استالمن واکنش نشان دادند و آن پست را نشانه ترس، شک و تردید دانشتند!

اتفاقات مهم و جوایز ریچارد استالمن

وی در سال ۱۹۸۵ بنیاد نرم افزار آزاد را پایه گذاری کرد و به صورت داوطلبانه ریاست آن را به عهده گرفت.سیستم عامل گنو/لینوکس که توسط او ساخته و طراحی شده بود نیز در رایانه بسیار استفاده می شد و در حال حاضر نیز در تعداد زیادی از فرشگاه ها به صورت پیش فرض بر روی دستگاه ها نصب می شود. البته در این میان بسیاری از از توزیع کنندگان تفکرات او را نادیده گرفتند و از نرم افزارهای غیر آزاد در آن استفاده کردند که باعث ایجاد تفکرات نا خوشایندی علیه آن شد. به همین دلیل بود که ریچارد استالمن در دهه ۹۰ میلادی وقت زیادی را صرف دفاع از آن کرد.

از جمله جوایز و افتخارات استالمن می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • جایزه گریس موری هاپر در سال ۱۹۹۰
  • دکترای افتخاری از بنیاد تکنولوژی رویال در سال ۱۹۹۶
  • دکترای افتخاری از دانشگاه گلاسگو در سال ۲۰۰۱
  • جایزه بنیاد pistoletto در سال ۲۰۰۵
  • دکترای افتخاری از دانشگاه پاویا در سال ۲۰۰۷
  • دکترای افتخاری از دانشگاه لیکهد در رشته علود در سال ۲۰۰۹
  • چندین جایزه و دکترای افتخاری دیگر…

اگر نکته‌ای در مورد ریچارد استالمن دارید می‌توانید رد بخش نظرات همین پست با ما در میان بگذارید.

دیدگاهتان را بنویسید