4 نکته‌ای که باید قبل از خریدن روتر وای‌فای برای خانه‌ها بدانید

شاید شما کار با شبکه وای فای در محل کار یا مغازه ها را تجربه کرده باشید، اما هیچوقت خودتان یک شبکه وای فای تنظیم نکرده اید. در این مطلب چهار نکته ای که باید قبل از نصب یک مسیریاب(router) وای فای در خانه را بدانید، توضیح می‌دهیم.

وای فای چیست؟

اگر از آن دسته افرادی هستید که با کابل از اینترنت استفاده می کنند، قطعا برایتان سوال پیش می آید که استفاده از اتصال بی سیم چه علتی دارد؟

هرچند Wi-Fi Alliance برای اولین بار قابلیت وای فای را در سال 1998 معرفی کرد، اما حدود یک دهه زمان برد تا وارد جریان اصلی بشود و مورد استفاده قرار بگیرد.

بر خلاف باور عام، وای فای مخفف «Wireless fidelity» (گیرنده بی سیم) نیست، بلکه نام یک برند است. این برند، یک تکنولوژی بنیادی است که بر پایه استاندارد IEEE 802.11b برای شبکه رسانی بی سیم از طریق امواج رادیویی بنا شده است.

دستگاه های متصل به شبکه وای فای، داده ها را به امواج رادیویی ای تبدیل می کنند که می توانند در طول شبکه جا به جا شوند. امواج رادیویی وای فای در فرکانس 2.4GHz یا 5GHz حرکت می کنند. نهایت سرعت شبکه های موجود در باند 2.4GHz، برابر با 450Mbps(مگابیت بر ثانیه) است، در حالی که نهایت سرعت باند 5GHz برابر 1300Mbps می باشد.

سرعت های ذکر شده در بالا در حقیقت فرضیه هستند؛ چرا که بر حسب شرایط تغییر می کنند. منظور از واژه شرایط، استاندارد وای فایی است که شبکه از آن استفاده می‌کند.

وظیفه روتر وای فای چیست؟

هرچند امکان ساخت شبکه های محلی با استفاده از وای فای وجود دارد، اما پراستفاده ترین کاربرد وای فای، اتصال دستگاه ها به اینترنت خارجی است، زیرا شبکه ای عظیم می باشد. اینترنت از طریق شبکه پیچیده ای از کابل های زیرزمینی به خانه ها متصل می‌شود.

با این اوصاف در می یابیم که پیش از ظهور وای فای، تنها راه اتصال دستگاه ها به اینترنت استفاده از کابل بوده است. حالا سوالی که پیش می آید این است: اگر داده ها از طریق چند کابل وارد خانه می شوند، چگونه می توان اینترنت را بی سیم کرد؟! جواب این سوال، استفاده از یک مسیریاب است.

مسیریاب، گره مرکزی شبکه خانگی است. هم به صورت مستقیم(یعنی با کابل) و هم با استفاده از مودم (modem) می توان آن را به شبکه متصل کرد. پس از این کار، تمام ترافیک ورودی و خروجی (inbound & outbound traffic) از طریق مسیریاب حرکت می‌کند.

درون مسیریاب یک رادیوساز وای فای تعبیه شده است. وظیفه این قطعه تبدیل داده ها به امواج رادیویی قابل پخش و قابل دریافت برای دستگاه های متصل به اینترنت می باشد. این قطعات معمولا در سیستم هایی با اساس سیستم های لینوکس اجرا می شوند. اکثر آن ها یک شبکه کاربری در خود دارند که به کاربر اجازه می دهد تنظیمات مسیریاب را مدیریت کند و فعالیت شبکه را مورد بررسی قرار دهد.

شما به چه نوع مسیریابی نیاز دارید؟

این انتخاب به مهیاکننده سرویس اینترنت (ISP) بستگی دارد. ممکن است فقط یک روتر، یا یک روتر و یک مودم جدا با هم، و یا یک مودم-روتر نیاز داشته باشید. تقریبا تمام ISPها یا از DSL یا از Fiber برای سرویس دهی استفاده می کنند؛ که هر دو نوع سرویس دهی نیازمند تبدیل سیگنال توسط مودم می باشند. اکثر مسیریاب های نوین درون خود مودم دارند، که این به شما امکان می دهد فقط از یک دستگاه استفاده کنید. با این حال بهتر است ISP خود را چک کنید زیرا بعضی به طور قطع، نیازمند استفاده از یک مودم اختصاصی می باشند.

از آنجایی که مدل های فراوانی از مسیریاب ها در بازار وجود دارد و همه نیز نام های مشابه دارند و  از کلمات سخت و اصطلاحات فنی زیادی در توصیف آن ها استفاده شده، انتخاب مسیریاب می تواند کاری بس خسته کننده باشد. اما با این حال، قبل از اقدام به خرید، بهتر است آن ویژگی های مسیریاب که اهمیت بالاتری برایتان دارند را بدانید. مسیریاب مورد نیاز شما بر حسب اینکه می خواهید برای بازی کردن یا برای انجام امور کاری از شبکه وای فای استفاده کنید، متفاوت خواهد بود.

راهنمای ایمن سازی شبکه وای فای

پس از تهیه ISP و خرید مسیریاب، باید شبکه خانگیتان را تنظیم کنید. هرچند تنظیم شبکه با تفاوت دستگاه ها، متفاوت خواهد بود اما بعضی موارد برای تمام مسیریاب ها مشترک هستند. بهینه کردن محل قرارگیری مسیریاب و جهت قرارگیری آنتن از آن دسته از کارهایی است که بهترین پوشش ممکن را برای شما تأمین می‌کند. مناطقی که سیگنال ضعیف دریاف می کنند را می توان با استفاده از تقویت کننده های اصلی تولید شده توسط وای فای، تقویت کرد.

همانطور که مسیریاب نقطه ورود به شبکه خانگیتان است، به همین ترتیب خط مقدم دفاعی شما در مسائل امنیتی نیز هست. اکثر مسیریاب ها یک پسورد و نام کاربری کاملا شناخته شده برای ورود به بخش تنظیماتشان دارند. این نکته فوق العاده حیاتی است که رپسورد مدیریت وای فای خود را عوض کنید. سخت افزارهایی که اطلاعات ورود و ثبت نام روی آن ها توسط کاربر تغییر نکرده معمولا هدف هکرها واقع می شوند.

اگر مسیریابی که خریده اید قابلیت پشتیبانی از فرکانس 5GHz را داشت بهتر است که فرکانس پیش فرض را به این فرکانس تغییر دهید. این کار، مقدار برخورد فرکانس مسیریاب با دستگاه های دارای فرکانس 2.4GHz را کاهش می دهد. برای مثال مایکروویوها از فرکانس 2.4GHz استفاده می کنند.

هنگام وصل شدن به وای فای، به احتمال بسیار زیاد باید پسوردی را برای دسترسی به شبکه وارد کنید. این پسورد فقط مخصوص مسیریاب شما است و با یک برچسب روی بدنه مسیریاب یا جعبه دستگاه چسبیده است. ممکن است بعد از اعمال تنظیمات، متوجه شوید سرعت شبکه آنگونه که انتظار داشتید نیست، برای افزایش سرعت اینترنت در ویندوز این مقاله را مطالعه کنید.

توجه: اگر کودکان نیز از شبکه وای فای خانه استفاده می کنند، برقراری تنظیمات کنترل والدین نیز پیشنهاد می‌شود.

دیدگاهتان را بنویسید