چرا باید از نسخه 64 بیتی ویندوز استفاده کنیم و چه مزیت هایی دارد

غول نرم افزاری جهان، مایکروسافت، با عرضه ی ویندوز 10 روند تازه ای در ارائه ی محصولات خود پیش گرفت. این کمپانی در نسخه ی جدید ویندوز خود یعنی 10 باز هم به پشتیبانی از نسخه های 32 بیتی ویندوز ادامه داده اما چه ویندوز 10 را و یا ویندوز 7 را نصب کنید، باید به جای نسخه ی 32 بیتی از نسخه ی 64 بیتی استفاده کنید.  نسخه ی 64-bit ویندوز با عنوان x64  نیز شناخته می شود، در حالی که نسخه ی 32-bit ویندوز را با علامت x86 می شناسند.

کامپیوتر شما به طور قطع 64 بیتی است

کامپیوتر های 64 بیتی برای مدت طولانی است که جریان اصلی کامپیوتر ها را در اختیار دارند. اولین پردازنده ی بزرگی که اینتل برای مصرف کنندگان خانگی خود عرضه کرد Intel Core 2 Duo بود که در سال 2006 به بازار عرضه شد. شرکت AMD نیز در سال 2003 پردازنده های AMD Athlon 64 را معرفی کرد. پس اگر کامپیوترتان را در یک دهه ی گذشته خریده و یا سرهم کرده اید به احتمال بسیار قوی 64 بیتی است.

البته که استثناهایی هم وجود دارد. نسخه های اولیه ی پردازنده ی  Intel Atom تنها 32 بیتی بودند.  اما این پردازنده ها بسیار کند بودند و بعید است که هنوز از آن ها در کامپیوتر ها و نوت بوک ها استفاده شود و یا افرادی از این  کامپیوترها و با این پردازنده ها استفاده کنند.  کامپیوتر هایی دارای پردازنده های 64 بیتی قادر به اجرا کردن برنامه های 32 بیتی هستند، اما هیچ دلیلی برای انجام این کار وجود ندارد. حتی بر روی سیستم عامل های 64 بیتی به راحتی می توانید برنامه های 32 بیتی را اجرا کنید.

چرا باید نسخه ی 64 بیتی را نصب کنیم

نسخه ی 32 بیتی ویندوز به 4  گیگابایت رم محدود هستند، این مقدار رم امروزه بسیار مقدار ناچیزی است در صورتی که حتی کامپیوتر های اقتصادی از 8 گیگابایت رم و یا بیشتر بهره می برند. اگر بخواهید از 4 گیگابایت رم و یا بییشتر استفاده کنید- که احتمالا این کار را انجام دهید- به ویندوز نسخه ی 64 بیتی نیاز دارید.

به علاوه، برنامه های 32 بیتی (اگر بر روی سیستم عامل ویندوز 64 بیتی اجرا شوند) هر کدام تنها به 2 گیگابایت رم دسترسی خواهند داشت. بازی های جدید و ابزارهای حرفه ای به راحتی می توانند بیش از 2 گیگابایت رم را استفاده کنند. با این محدودیت، تعجبی ندارد که بسیاری از برنامه ها سیستم عامل 64 بیتی لازم دارند. برای مثال، اگر بخواهید بر روی کامپیوترتان GTA V و بسیاری از بازی های دیگر را که در سال های اخیر عرضه شده اند را بازی کنید، به ویندوز 64 بیتی نیاز خواهید داشت. نرم افزار مدل سازی ZBrush، عرضه ی نسخه ی 32 بیتی خود رامتوقف کرده است. حتی NVIDIA  شرکت سازنده ی کارت های گرافیک هم درایور های 32 بیتی کارت های گرافیک خود را متوقف کرده و دیگر بر روی آن ها کار نخواهد کرد، بنابراین برای داشتن جدیدترین درایور سخت افزارهای انویدیا به سیستم عامل 64 بیتی نیاز دارید.

نسخه های 64 بیتی ویندوز همچنین دارای تعداد زیادی ویژگی امنیتی هستند که نسخه های 32 بیتی ویندوز فاقد آن ها است. برای مثال، فضای آدرس گسترش یافته (Expanded Address Space) به Address Space Layout Randomization  که یک تکنولوژی پیشگیری کننده امنیتی است، اجازه می دهد تا در مقابل تهدیدات از برنامه ها مخافظت کند. درایور ها باید در این حالت تایید شده باشند، مگر اینکه بر روی بوت مد خاصی نصب شده باشند، بسته ی محافظتی کرنل جلوی برنامه ها را از پچ کردن کرنل ویندوز می گیرد، و Data Execution Prevention (DEP) ، که در جلوگیری از آسیب رسیدن به سیستم شما از جانب ویروس ها و دیگر تهدیدات امنیتی کمک بسیار زیادی می کند، تنظیمات محدود کننده ی بیشتری در نسخه ی 64 بیتی دارد.

چرا باید ویندوز 32 بیتی نصب کنید

دلایل قانع کننده ای وجود دارد که چرا باید بخواهید که ویندوز 32 بیتی اجرا کنید. اگر از کامپیوتری بسیار قدیمی با پردازنده ای  32 بیتی استفاده می کنید، چاره ی دیگری ندارید. برخی سازندگان ممکن است برای برخی سخت افزارهای قدیمی درایورهای 32 بیتی  ارائه دهند و برای اجرا کردن آن ها به ویندوز 32 بیتی نیاز دارید.

نسخه ی 32 بیتی ویندوز این امکان را در اختارتان قرار می دهد تا برنامه های 32 بیتی که برای ویندوز 3.1 نوشته شده اند را اجرا کنید. هرچند همیشه می توانید برنامه های 16 بیتی را در DOSBox اجرا کنید.  برخی برنامه های قدیمی اگر از تکنیک های خطرناکی مثل پچ کردن کرنل ، که به دلایل امنیتی در نسخه های 64 بیتی مسدود شده انداستفاده کنند،  ممکن است فقط بر روی نسخه ی 32 بیتی ویندوز اجرا شوند.

نسخه ی 32 بیتی ویندوز تنها باید برای اهداف سازگاری با کامپیوتر های از رده خارج استفاده شوند. سیستم عامل 32 بیتی تنها برای : پردازنده های قدیمی، سخت افزارهای کهنه ، برنامه های ویندوز 3.1 و دیگر برنامه هایی که برای اجرا بر روی نسخه ی جدید ویندوز به بروز رسانی نیاز دارند، ضروری است.

 32 بیتی و یا 64 بیتی ؟

اگر مطمئن نیستید که از نسخه  64 بیتی ویندوز استفاده می کنید یا  حتی پردازنده  64 بیتی دارید، می توانید در خود ویندوز این مورد را بررسی کنید.

در ویندوز 10 به Settings > System > About  بروید. در سمت راست قسمت system type اگر سیستم عامل 64 بیتی (64-bit operating system, x64 based processor) را مشاهده کردید کامپیوتر شما  سیستم عامل 64 بیتی دارد. اما اگر “32-bit operating system, x64-based processor’ را مشاهده کردید کامپیوتر شما سیستم عامل 32 بیتی دارد اما قادر به اجرای سیستم عامل 64 بیتی نیز است.

در ویندوز 7 به کنترل پنل (Control Panel) و سپس به System and Security  و در آن جا به system بروید. به بخش system type نگاهی بیاندازید تا ببینید سیستم عامل 32 بیتی را اجرا می کند و یا 64 بیتی. ویندوز 7 به شما نشان نمی دهد که پردازنده ی شما قابلیت پشتیبانی از سیستم عامل 64 بیتی را دارد یا خیر، بنابراین باید در اینترنت به جستجوی نام پردازنده تان که در صفحه ی System نشان داده شده است، بپردازید.

چگونه ویندوز را به نسخه 64 بیتی ارتقا دهیم.

اگر از نسخه ی 32 بیتی ویندوز بر روی پردازنده ای 64 بیتی  استفاده می کنید، هم خبر خوبی برایتان داریم و هم خبر بد. خبر خوب این است که به صورت رایگان می توانید سیستم عامل را به نسخه ی 64 بیتی ارتقا دهید. می توانید از سریال فعال سازی (لایسنس) ویندوز برای ارتقا به نسخه 64 بیتی استفاده کنید. اما خبر بد این است که مجبورید ویندوز را از اول نصب کنید تا سیستم عامل تان تغییر کند.

در ویندوز 10 می توانید با دریافت نصب کننده ی 64 بیتی  ویندوز (Windows installation media) ویندوز قبلی را پاک و ویندوز جدید را نصب کنید. این فرایند در ویندوز 7 هم مشابه است، تنها کافی است 64-bit Windows installation media را از وب سایت مایکروسافت دریافت کنید.

مشکلات ویندوز های 32 بیتی

به نظر ما بهتر است مایکروسافت دسترسی به ویندوز های 32 بیتی را سخت تر کند. ممکن است بعضی افراد به آن نیاز داشته باشند، اما میانگین کاربران ویندوز نباید به صورت تصادفی نسخه ای از ویندوز10 یا حتی 7 را نصب کنند که محدودیت های بسیاری برای سخت افزارهای جدید دارد.

برای مثال، Blackblaze، دپدر وب سایت خود نوشته ، بسیاری از مشتریانش به صورت تصادفی بدون توجه به معایب آن ویندوز 32 بیتی را نصب کرده اند. بنابرابن در آینده اگر خواستید ویندوز خود را عوض کنید حتما از نسخه ی 64 بیتی آن استفاده کنید. این مطلب را نیز مطالعه کنید : قابلیت Timeline در ویندوز 10 و راهنمای استفاده از آن

2 دیدگاه دربارهٔ «چرا باید از نسخه 64 بیتی ویندوز استفاده کنیم و چه مزیت هایی دارد;

دیدگاهتان را بنویسید